Els efectes de la música sobre el cervell

Els efectes de la música sobre el cervell

La música és quelcom que ens alegra la vida i ens ajuda a ser més feliços, donat que els beneficis i els efectes de la música sobre el cervell han estat demostrats científicament. A continuació descobrirem en què ens pot ajudar la música i com influeix en el nostre organisme i la nostra ment. 

Sovint relacionem la música que escoltem amb el nostre estat emocional o el nostre humor. Quan estem contents normalment tendim a posar música alegre o amb ritmes més accelerats, mentre que quan estem tristos triem melodies amb tons més melancòlics i ritmes pausats. Els efectes de la música sobre el cervell són quelcom evident, i els diferents tipus de música es poden aplicar a qualsevol emoció que estiguem vivint. Això es deu al fet que al cervell tenim desenes de receptors que responen a diferents aspectes de la música, com la tonalitat, el ritme i la lletra. 

Tots aquests elements són interpretats en diferents àrees del cervell, que el connecten amb els nostres records, emocions i sentiments. És per aquest motiu que a les pel·lícules o sèries de televisió s’utilitza la música a les diferents escenes, per aconseguir portar als espectadors a un estat mental o apropar-los als sentiments que s’estan intentant comunicar en aquell moment. A la nostra escola ho sabem i volem fomentar els seus beneficis. 

Els efectes de la música sobre el cervell

El primer que hem d’entendre per saber quins són els efectes de la música sobre el cervell és el seu funcionament físic. La música s’origina a través de vibracions produïdes per algun instrument, per la veu o per alguna altra font. Aquestes ones són transportades a través de l’aire i arriben a les nostres oïdes en forma de so, travessant els timpans. A través de tres ossos minúsculs s’amplifiquen aquestes ones sonores que són convertides en impulsos elèctrics, sent interpretats pel cervell com a “sons”. 

Alguns cops hem sentit a dir que posar música clàssica als nadons pot fer que siguin més intel·ligents, tot i que no hi ha cap evidència científica que ho demostri. El que sí és bastant probable és que si estem estudiant o intentant relaxar-nos, la música pugui ajudar-nos o conduir-nos a trobar aquest estat. Els efectes de la música sobre el cervell poden arribar a millorar les habilitats lingüístiques, creatives i el nostre estat d’ànim, ajudant a reduir l’ansietat i el dolor, provocant una curació ràpida i augmentant el nostre optimisme. 

Veiem alguns dels efectes de la música sobre el cervell directes: 

  • Emoció. Les oxitocines són hormones que es produeixen a través del cant i la dopamina es pot generar a través de l’escolta de música, sent neurotransmissors que ens ajuden a controlar els centres de plaer del cervell. A més, ajuden a processar emocions com la por, la tristesa, el ressentiment i el dolor. 
  • Memòria. Existeix una part del nostre cervell que associa la música amb els records, a l’experimentar moments emocionalment destacats. Per això de vegades quan escoltem una cançó ens ve a la ment una etapa o succés de la nostra vida en concret, fent-nos reviure les sensacions que vam tenir en aquell moment. 
  • Aprenentatge. La música té l’habilitat de proporcionar estímuls que construeixen nous camins per ajudar al cervell a renovar-se i evolucionar en l’adquisició de coneixements nous. 
  • Atenció. Escoltar música ajuda al cervell a anticipar esdeveniments i mantenir una major atenció i millorar la nostra capacitat de concentració. 

Aquests són només alguns dels efectes de la música sobre el cervell, però n’hi ha molts més. A l’Escola de Música Creu Alta fomentem l’aprenentatge musical com a eina que beneficia en tots aquests aspectes als nostres alumnes, però que també contribueix a aportar-nos valors com el respecte, la capacitat crítica o la intel·ligència, els ajuda a relacionar-se i a mantenir un bon estat anímic i emocional. 

A la nostra escola ensenyem a gaudir i estimar la música, ja que aquesta ens alegra la vida, ens fa més feliços i ens converteix en millors persones. Si vols saber més sobre com la música pot millorar la teva vida, contacta amb nosaltres o visita’ns ara!

3 Comments

Comments are closed.